Er ontstaat dan een abnormale ophoping van lymfevocht in een lichaamsdeel. Als deze afwijking aangeboren is, spreek je van primair lymfoedeem. Ook na een behandeling tegen bijvoorbeeld kanker kan lymfoedeem ontstaan, dit noem je secundair lymfoedeem.
Primair oedeem
Dit is het gevolg van een aangeboren afwijking aan het lymfstelsel
Secundair oedeem
Dit is het gevolg van een beschadiging aan het lymfstelsel ten gevolge van een stomp (bijv. sportblessure) of scherp (bijv. operatie) trauma. Oedeem hoeft niet onmiddellijk op te treden, doch kan zich na verloop van tijd (soms jaren) ontwikkelen.
Wat kan oedeemtherapie voor u betekenen?
Met manuele lymfdrainage, oedeem- en fibrosegrepen, ambulante compressietherapie of lymftaping zorgt de oedeemtherapeut ervoor dat het overtollige vocht wordt afgevoerd. Door de vochtafvoer verbetert de mobiliteit, vermindert de pijn en geneest een wond sneller. Na stimulering van de vochtafvoer volgt het zwachtelen van de behandelde ledematen en eventueel het aanmeten van een therapeutische elastische kous. De kous zorgt voor behoud van het verkregen resultaat. Een behandeling duurt gemiddeld 45 minuten. De behandelingsduur verschilt per persoon. Om de vooruitgang te kunnen bepalen, wordt de omvang van het oedeem regelmatig gemeten.
Is oedeem te voorkomen?
Voorkoming van oedeem is, afhankelijk van de oorzaak vaak moeilijk omdat het meestal pijnloos ontstaat. Na het verwijderen van de lymfklieren bijvoorbeeld ten gevolge van een tumoroperatie is de kans op het ontstaan van oedeem groter, dan wanneer er nog klieren aanwezig zijn. Er zijn wel een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, zodat de kans op ontstaan zo klein mogelijk wordt.
Leefregels bij een oedeem na verwijderen van lymfeklieren:
- Houd de geopereerde zijde goed in de gaten, een zwaar, gespannen gevoel in arm of been kan het begin van oedeem zijn.
- Stel u niet te veel aan extreme warmte bloot (sauna, zonnen), dit doet het oedeem toenemen.
- Voorkom zoveel mogelijk verwondingen aan de betrokken zijde. Gebruik handschoenen, knip nagels niet te kort, laat bloedprikken en bloeddruk meten aan de andere zijde plaatsvinden.
- Neem contact op met uw huisarts of specialist indien u vermoedt of constateert door omvangtoename dat u oedeem hebt. Deze kan u dan doorverwijzen naar een lymftherapeut, zodat de behandeling zo vroeg mogelijk kan beginnen.
De behandeling:
- Advies en voorlichting
- Manuele lymfedrainage
- Compressietherapie
- Oefentherapie